onsdag 2. april 2014

Foccacia-brød

Foccacia har et noe ufortjent rykte på seg, det skal visst være veldig vanskelig å bake. Dette kjenner jeg at jeg stiller meg fullstendig uforstående til! Du trenger kun tålmodighet til hevingsprosessen. En stor bakebolle er en nødvendighet! Deigen kommer til å bli dobbelt så stor under heving, så du trenger plassen. Jeg bruker den største Margrethe bollen i ROSTI-serien på 4l.

For å bake et fantastisk foccaciabrød trenger du egentlig bare 5 ting, men en 6. og 7. ingrediens gjør dog brødet enda mer luksuriøst:

Ingredienser:
1 l lunkent vann
20 g salt (finmalt/bordsalt)
1 terning fersk gjær / 2 poser Idun pizzagjær
1 kg hvetemel
1-2dl matolje jeg foretrekker rapsolje

Har du disse fem er du kun … enkle steg unna et fantastisk foccaciabrød.
Har du i tillegg litt rosmarin (helst fersk) og maldonsalt (eller annet flaksalt) blir ikke brødet annet enn himmelsk.

Gjør følgende: 
1. Mål opp saltet den store bakebollen
2. Smuldre gjæren over.
3. Ha så i vann og rør ut gjær og salt.

4. Hell i melet
5. Rør til en klissete grøt, ja den skal være  klissete.

Så skal  deigen heve under plastfolie i ca en time på et lunt sted. Jeg bruker å korte ned hevingstiden ved å sette bollen oppå komfyren og skru på stekovnen. Som regel er deigen ferdighevet i løpet av 20-30 min når bollen står rett ved åpningen hvor varme fra ovnens bakkant slipper ut. 
Om man ikke følger med mot slutten av hevingstiden kan deigen godt finne på å gå over bollekanten:


Dekk ei langpanne med bakepapir og strø et dryss med maldonsalt i bunnen av panna. Om du bare har tørket rosmarin gir det mest smak til brødet om du drysser et lag i bunnen av langpanna sammen med saltet. Så bekker man deigen over i ei langpanne, man kan styre litt med røresleiva men rør minst mulig i deigen da luftigheten er alfa og omega for et perfekt resultat. Klapp/dra deigen slik at den fyller hele langpanna.


Og så heller du på olje, det er greit at du skjemmes litt for deigen skal svømme litt. Bruk fingrene til å prikke deigen og fordel oljen over hele overflaten. Det som ikke dekkes av olje kan fort bli litt brent.


Dryss over litt flaksalt. min favoritt er Flaksalt med rosmarin. Vanlig maldonsalt eller røkt salt er også godt
Vanlig Maldonsalt, Røkt Maldonsalt og Flaksalt med Rosmarin.
Flaksaltet med rosmarin brukte jeg å få kjøpt på både ICA og Coop i Sverige, men det er blitt vanskelig å få tak i til min store sorg. For det enkelste foccacia-brødet trenger bare dette saltet i et raust dryss under og over brødet og det var nok.

Variasjoner av foccacia-brødet får du ved å tilsette ulike urter, oliven, soltørket tomat, fetaost, syltet hvitløk... Det er bare å bruke fantasien og se an hvem som skal spise brødet.

Steking
200-225°C
20-30 min

Brødet er ferdig når overflaten er gyllen og oljen er absorbert (det kan være dype hull i brødet som det ligger olje i). For å være sikker kan du kakke brødet med en kniv, lyden skal være hul.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar